top of page

128. СУ беше домакин на събитие с учители от Балканите

На 29 и 30 април 2022 се проведе обучение „Медийна грамотност и критично мислене в дигиталната ера” по проект CommuniTIES в Американския Център с лектори и обучители от България, Гърция и Румъния.

Проектът обръща внимание на нуждата от изграждане на сътрудничество между училищните общности на Балканите с цел обединяване на усилията за борба с дезинформацията във време на кризи. В този момент ролята на образованието е от решаващо значение за запазването на демократичните ценности. Екипът по проекта – Хриса Лазу (учител от Гърция, координатор на проекта), Надина Николичи (учител от Румъния, партньор) и Десислава Огнянова (заместник-директор на 128. СУ, партньор) представиха иновативни електронни ресурси и методика, които бяха приложени в пилотно обучение по медийна грамотност на 75 гимназиални ученици в трите държави. Специални гости на събитието бяха: г-н Брент ЛаРоса – аташе по култура и образование към посолството на САЩ и г-жа Ваня Иванова - секция ”Култура и образование” към посолството на САЩ. Лектори на обучението бяха: проф.Жюстин Томс - НБУ, проф. Никос Панайоту – Солунски университет, Анджела Родел – изпълнителен директор на Фулбрайт България, Мартин Димитров - журналист.


Проектът се финансира и подкрепя от посолствата на САЩ в Гърция, България и Румъния. Наши партньори са: Българо-Американска комисия за образователен обмен Фулбрайт, Фондация Глобални Библиотеки – Българияи Асоциация на Кеймбридж училищата в България.Comments


Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
bottom of page