top of page

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ организиран от 105.СУ „Атанас Далчев“ гр. София


Могат ли учениците да направят трейлър?

Как книгите, докоснали душата на читателя, могат да „оживеят”?

Дали твоята гледна точка за прочетеното може да мотивира други хора да прочетат творбата, която те е развълнувала?


Възможно ли е един проект да обедини обучението по чужди езици, часовете по литература и ИКТ?


Учениците от 105.СУ „Атанас Далчев” /гр. София/ имат отговорите на тези въпроси и са готови да ги споделят със своите връстници и техните учители!


От една година училището работи по иновативен проект ERASMUS+ KA201 Booktrailer Film Festival: Developing Adolescents’ Reading Literacy Through Digital-supported, Collaborative and Informal Education Booktrailer Film Festival 2016-1-IT02-KA20-KA201-024428 съвместно с Природо-математическия лицей „А. Калини“/ гр. Бреша-Италия/ в сътрудничество с френския лицей „Албер Камю“/гр. Фрежус/ и институт „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych“/гр. Нови Тарг- Полша/. Този проект среща ученици от различни страни, за да представят своята гледна точка за книги, които са прочели, с помощта на съвременни аудио-визуални средства.

Целта на проекта е да разшири използването на буктрейлъра като средство за насърчаване на четенето.

Каним Ви да се присъедините към XI европейско издание на BOOKTRAILER FILM FESTIVAL. Да вземете участие в конкурса за създаване на буктрейлъри на книги. Възможността да изразят визуално впечатленията си от едно произведение ще мотивира учениците да четат повече, ще им създаде умение да извличат акцентите в творбата, да ги визуализират и едновременно с това да привличат повече читатели.

В конкурса на Booktrailer Film Festival могат да участват отделни ученици, групи от ученици или цели класове от средните училища, които трябва да се регистрират онлайн чрез формуляр, който ще е активен на страницата www.booktrailerfilmfestival.eu от 15 януари до 12 март 2018 г.


Изборът на книга за преработване е свободен.


Буктрейлърът:

  • Не трябва да има продължителност над 2 минути, вкл. финалните надписи.

  • Не трябва да съдържа материал, подлежащ на авторски права и/или права за интелектуална собственост, обвързани с трети лица.

  • При записването ще получи и ще разполага с линк в платформата от 15 януари до 12 март 2018г., след като е публикуван с достъп само за тези, които знаят линка, в собствен канал в You Tube.

  • Трябва да не е показван никъде до момента.

  • Не трябва да е разпространяван, в противен случай се предвижда изключване от участие в конкурса.

  • Може да бъде на всякакъв език.

  • Трябва да има субтитри на английски език, качени във филма, следвайки процедурата, предвидена от YouTube, а не на програмата, използвана при изработката на буктрейлъра. Използва се YouTube, за да се въведат субтитрите с възможност да се изключват по желание.

  • Трябва да бъде плод на самостоятелния труд на ученика/учениците. Преподавателите могат да поощряват и стимулират участника/участниците/ по време на работата

  • Трябва да има заглавие, отговарящо на заглавието на книгата.

Цялата информация за условията и процедурата по качване на трейлърите можете да намерите на официалната онлайн платформа по проекта на следния електронен адрес: www.booktrailerfilmfestival.eu


Формулярът за записване трябва да се попълни във всяка негова част, като се включват резюме на разглежданата книга и разрешение за разпространение на буктрейлъра.


На 23.03.2018г. в България ще се проведе ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ ЗА БУКТРЕЙЛЪРИ организиран от 105.СУ „Атанас Далчев“ гр. София, на който ще бъдат наградени буктрейлърите на ученици от училища в България. Национално жури ще избере и 5 буктрейлъра, които да участват в конкурса на европейско ниво. Повече информация и цялата програма за фестивала през месец март ще бъдат публикувани на страницата на училището в края на месец февруари.


Европейският фестивал ще се проведе през месец април в гр. Бреша, Италия.


За допълнителна информация: тел.+359 878 939 710, ел.поща: booktrailer.bg@gmail.com


Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
bottom of page